English Nederlands
 
 
Algemeen  

Sunerdes levert vacuümbuiscollectoren die mede door DASA (Daimler-Benz Aerospace en later DaimlerChrysler Aerospace) zijn ontwikkeld.

Vacuümbuiscollectoren werken op een andere manier dan vlakke plaat collectoren. De vacuümbuiscollectoren van Sunerdes zijn 16 glazen buizen parallel geplaatst met daar over heen een buis waar de te verwarmen vloeistof door stroomt. In de onderstaande afbeelding is één zo'n buis weergegeven.

vacuumbuiscollector buis

 

De vacuümbuis bestaat uit een glazen buis met daarin een "heatpipe". Zoals de naam al zegt is de buis vacuüm, wat een gunstig effect heeft op het rendement. Aan de heatpipe zit een absorber die zoveel mogelijk warmte opneemt en vervolgens afdraagd aan de heatpipe. In de heatpipe zit een gas wat vervolgens opwarmt. Aan de bovenkant van de buis zit de condensor van de heatpipe, doordat het warme gas stijgt, warmt de condensor op. Over de 16 condensoren komt de buis waar de vloeistof door stroomt, waardoor deze opwarmt. De maximale temperatuur die met dit systeem gehaald kan worden is 247 graden Celcius. Dit wordt ook wel een hoge temperatuursysteem genoemd.

In onderstaand figuur is weergegeven wat u allemaal kunt doen met de thermische solar, (ondersteuning) van de warmwatervoorziening, verwarming en ook te gebruiken voor hot-fill machines.

Over het algemeen zijn vlakkeplaatcollectoren bekender bij mensen en deze werken ook iets anders. Een vlakkeplaatcollector is een bak met daarin isolatiemateriaal en een buizenstelsel en wordt vervolgens afgedekt met een glasplaat. Door het buizenstelsel stroomt een vloeistof die vervolgens opwarmt. Dit wordt ook wel een lage temperatuursysteem genoemd.

© Sunerdes